Terengganu Lulus Peruntukan Bina Rumah Musnah Akibat Banjir

Bintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktif
 

KUALA TERENGGANU, 5 Februari - Kerajaan negeri telah meluluskan peruntukan untuk membina dua buah rumah yang musnah akibat banjir baru-baru ini.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Tengku Seri Bijaya Raja berkata, dua kediaman tersebut membabitkan daerah Kemaman.

“Baru-baru ini, Kerajaan Negeri melalui Tabung Bencana Negeri telah memberi peruntukan untuk membina dua kediaman mangsa banjir yang musnah di daerah Kemaman," jelasnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan Program Green Mobility Roadshow By Gentari di Wisma Darul Iman, semalam. 

Mengulas tentang kerugian akibat banjir, Tengku Seri Bijaya Raja memaklumkan pihaknya masih dalam proses meneliti laporan dalam empat gelombang setakat ini.

"Ia termasuk laporan daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan agensi kerajaan di seluruh negeri ini sebelum menyalurkan sebarang bentuk bantuan kepada mangsa yang terjejas.

"Kawasan yang terjejas teruk akibat banjir kali ini ialah Kampung Shukor dan Kampung Raja di Hulu Dungun dan kita sudah mengarahkan pihak PBT untuk menjalankan kerja pembersihan di sana,” ujarnya.

Sementara itu, beliau yang juga merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri berkata, mengenai bantuan kewangan pihaknya perlu meneliti keadaan kewangan semasa sebelum menyalurkan bantuan kepada mangsa banjir di negeri ini.

"Untuk bantuan kewangan pula, kita perlu teliti dahulu laporan daripada agensi terlibat tetapi untuk bantu semua mungkin kita tidak mampu kerana memerlukan peruntukan yang agak besar,” ujarnya.-URUSETIA PENERANGAN DARUL IMAN.


 

Logo-Portal-Trg-01-white

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu, Wisma Darul Iman, 20503 Kuala Terengganu


Penafian: Kerajaan Negeri Terengganu tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan di atas penggunaan apa jua maklumat dalam laman web

Hits Pengunjung

Today 372

Week 372

Month 1865

All 725690

FOLLOW US ON FACEBOOK

Pautan Luar

MyGov MOF KSN
Mampu JPA SPA
BPA MSC KKM